Media

Kleintje Cultuur – Elisabeth Donkers 

Elisabeth Donkers Kunstcollages Kunstprints Kunstkado

"Mijn ‘verboden expositie’ is nu online te zien” 

ZUIDHORN – In februari 2020 bereidde Elisabeth Donkers haar allereerste expositie voor Bij Roos in Zuidhorn en niet veel later werd deze geopend voor familie en vrienden. Een prachtig moment voor Elisabeth, die al haar hele leven bezig is met het maken van prachtige kunstcollages. Een maand later zou de kunstenaar tevens voor het eerst meedoen aan de Atelierroute Lauwersland, ware het niet dat het coronavirus roet in het eten gooide. Voor Elisabeth was dit een hard gelag. Nu ze eindelijk haar werk kon laten zien aan de buitenwereld, werd door de atelierroute een streep gezet. In gesprek met de Streekkrant vertelt de Zuidhorner over de ‘verboden expositie’, maar ook over de mooie dingen die haar nu te wachten staan. 

"Ik kan gerust zeggen dat het niet doorgaan van de atelierroute een behoorlijke klap voor mij was”, vertelt Elisabeth. "De ruimte Bij Roos had ik helemaal ingericht en versierd en ik had al maanden naar de atelierroute toegeleefd. Voor mij was het iets heel moois en ook uniek, omdat ik zoiets nog nooit eerder had meegemaakt. Een dag voordat de atelierroute plaatsvond, werd er door het kabinet een streep doorgezet. Daar heb ik best veel last van gehad”. In de weken die volgden heeft Elisabeth daarom niet voor niets rustig aan gedaan. Toch pakte ze al vrij snel de kunst weer op. "Het bezig zijn met kunst en het maken van collages is een belangrijk onderdeel van mijn leven”, zegt ze. "Door hier mee bezig te zijn, krijg ik energie. Ik besefte me dat ik niet bij de pakken neer moest gaan zitten, maar de draad snel weer moest oppakken”. 

Dat gebeurde dan ook. Het afgelopen jaar heeft de kunstenaar ontzettend veel collages gemaakt, allemaal met het thema ‘cirkelen’. "Dat thema is al zo’n twee jaar de rode draad in mijn werken”, vertelt ze. "Zo’n twee jaar geleden bedacht ik me: als ik 50 word, dan wil ik een expositie houden. Die gedachte dwaalde door mijn hoofd, precies 1975 dagen voordat ik 50 zou worden. 1975 is eveneens mijn geboortejaar én geluksgetal. Heel bijzonder! Vanuit mijn favoriete thema, cirkelen, ben ik toen begonnen om elke dag iets te maken”. Het thema cirkelen gaat over herhaling, over dingen die steeds weer terugkomen. "Als ik bij een punt begin, kom ik op datzelfde punt weer terug. Ook het afgelopen jaar heb ik daar veel mee gecreëerd”. 

De collages die Elisabeth maakt, post ze altijd op haar Instagrampagina. Toch besloot ze eind 2020 om er wat meer mee te doen. Ze kan haar werken niet fysiek laten zien, online is er ook een hoop mogelijk. "Ik heb in december daarom besloten om een online galerie te lanceren, waarbij mensen mijn werken kunnen bekijken en kopen. Mijn verboden expositie van 2020 is daarom nu online te zien. Daarnaast heb ik ook veel dingen gemaakt die mensen kunnen weggeven, zoals kaartjes en kalenders. Allemaal voorzien van een afbeelding van een van mijn kunstwerken”. De online galerie is inmiddels gevuld met vele verschillende werken en producten. Ook de komende maanden blijft Elisabeth doorgaan met creëren. "De energie die ik krijg van het creëren, is voor mij pure liefde”, glundert ze. "Door de hoeveelheid werken die online staan, ontstaat ook weer iets speciaals. Ik ben nu vindbaar en kan mijn creatieve energie delen”. 

Hoe dit jaar er verder uit komt te zien voor Elisabeth, durft ze nog niet te zeggen. Het maken van collages gaat door, maar of ze de komende maanden haar werken nog fysiek kan laten zien, is nog een groot vraagteken. "Mijn werken van de expositie van vorig jaar hangen op dit moment nog Bij Roos in Zuidhorn”, vertelt ze. "Op afspraak kunnen mensen deze expositie nog komen bekijken. Ik zie het niet gebeuren dat er dit jaar nog een atelierroute komt, dus ik hoop dat er in 2022 weer een hoop mooie dingen op de planning komen. Ik wil op een later moment heel graag mijn kunst en verhalen met anderen delen”, besluit Elisabeth.  

Tekst: Tim Lambeck (Streekkrant, 22-02-2021)
Foto: Grietien van der WalOnline Rondleiding Expositie 

Powered by webXpress